En ole laiska jos niin luulet

Nyt en tiedä pitäisikö minua kutsua laiskaksi vai muuten vaan saamattomaksi, mutta minulla on tapana siirtää ajoittain asioita huomiseksi. Kuten nyt tuo imuroiminenkin, teen sen huomenna, jos voin. Syynä tähän ei ole kuitenkaan aina laiskuus, vaan jokin aivan muu.

Olen elämässäni varsin aikaansaava persoona, kun sille tuulelle satun ja silloin saankin paljon aikaiseksi. Yleensä tämä on sellaisen lievän hypomanian seurausta. Olen silloin erityisen energinen ja minulla onkin monta rautaa tulessa. En tunne juurikaan väsymystä, yöuneni lyhenevät ja työpäiväni ovat yhtä pitkiä kuin valveilla olo aikani.

Ja tätä jatkuu niin kauan kuin pattereissani riittää virtaa. Ei ole tehtävää eikä ongelmaa, jota en osaisi selvittää ja keksin koko ajan uusia asioita, jotka pitäisi hoitaa ja hoidan nekin. Olen tehokas ja nerokas. Mikään ei ole minulle liian vaikeaa tai liikaa, vaan ahnehdin itselleni lisää tekemistä.

Sitten patterini loppuvat. Minuun hiipii yht’äkkiä jostain pohjaton väsymys. Kaikki tekeminen pysähtyy siihen hetkeen ja minä vaivun sohvan pohjalle. Olen väsynyt ja minulla on tyhjä olo. Jos jaksan käydä kaupassa päivän aikana, voin laittaa rastin seinään, että olen tehnyt sen.

Mikään ei ole enää itsestään selvää ja kaikki pienetkin arkiaskareet tuottavat vaikeuksia. Joudun painimaan itseni kanssa jaksaakseni tehdä edes jotain. Silloin rupean siirtämään usein asioita aina huomiselle päivälle. Perun menoja ja tapaamisia ja siirrän kotityöt aina seuraavaan päivään.

Vaikka nukun paljon, olen silti väsynyt ja päivät kuluvat kuin usvassa. Tätä jatkuu niin kauan, kunnes patterini alkavat taas pikkuhiljaa latautua ja se tapahtuu tuskastuttavan hitaasti. Silloin kun olen väsynyt, minulta vaatii paljon työtä saada viedyksi päivän aikana edes roskat ulos.

Kun patterini alkavat olla sitten latautuneet, alan piristyä. Herään taas aamuisin paljon pirteämpänä ja kotiaskareetkin alkavat taas sujua. Minun ei tarvitse taistella itseni kanssa imuroidakseni kotini ja se on jo iso juttu minulle. Kaikki muutkin asiat alkavat sujua ja näin voi mennä pitkäänkin. Mutta.

Koska elämässä tapahtuu paljon sellaisia asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa, on aina se vaara, että pattereihini tulee virtapiikki ja niin sitä mennään taas. Joku mitätön pieni juttu voi laukaista päässäni sen jutun, joka on terveillä ihmisillä yleensä jotenkin hallinnassa. Minulle herää tarve tehdä taas mahdottomista asioista totta.

Toivonkin siis, että kun olen väsynyt, ettet haukkuisi minua laiskaksi, sillä olen varsin aikaansaava ihminen. Olen vain juuri nyt todella väsynyt. Teen kyllä kotityötkin taas sitten, kun voin paremmin.

Miukumauku

Jaa tämä kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *