Stressin jälkeen

Kun sairastaa niin kauan kuin minä olen sairastanut, hyvää oloa oppii arvostamaan ihan toisella tavalla. Se on kuin pieni lottovoitto jonka haluaa tuhlata heti pois, mutta toivoo silti samalla, että se kestäisi pitkään.

Jokainen meistä kärsii varmasti joskus stressistä ja jokainen meistä kokee sen eri tavalla. On olemassa positiivista stressiä, jota minä en ymmärrä ja negatiivista stressiä, jonka minä ymmärrän hyvinkin. Minulle stressi tarkoittaa yhtä ja samaa, en koe näissä stressitiloissa suurtakaan eroa. Molemmat ovat yhtä epämiellyttäviä kokemuksia. Minulla onkin matala stressinsietokyky, en siis kestä stressiä kovinkaan hyvin.

Epätietoisuus on minulle ehkä suurin stressinaihe. Minun täytyy tietää tarkkaan missä mennään tai stressaannun. Jos joudun odottamaan esimerkiksi päätöstä jostain asiasta, epätietoisuus ja odottaminen on minulle lähes ylivoimaisen vaikeaa. Niskalihakseni kiristyvät heti. Tämä johtuu varmasti siitä, että olen joutunut elämään entisessä elämässäni vuosikausia jatkuvassa epävarmuudessa ja epätietoisuudessa ennen sairastumistani. Minulla on siis menneisyydessä traumoja, jotka ovat vaikuttaneet stressinsietokykyyni. Kun en kestä niin en kestä.

Nyt kun tämä hyvinkin stressaava elämäntilanteeni on helpottanut, olen kuin maratonin juossut urheilija. Olen juossut maaliviivan yli kaikkeni antaneena ja uupuneena. Olen itkenyt nyt kolme päivää silkasta helpotuksesta. Kuukausien paineet ovat virranneet minusta ulos kyyneleinä. Ajattelin ensin että no niin, nyt olen masentunut, mutta nämä kyyneleet ovat olleetkin vain helpotuksen kyyneleitä. Ja nyt kun tuo stressin jälkeinen uupumus alkaa helpottaa, minua ei enää itketä.

Tilalle on tullut helpottunut olo ja outo sisäinen rauha, jota en ole kokenut aikoihin. Minulla on suorastaan rento olo ja minun on helppo hengittää. Olen kuin laitumelle keväällä päässyt vasikka, joka kirmailee niityllä silkasta ilosta päästyään vapauteen. Moni varmaan tietää miltä tuntuu, kun viikkojen tai kuukausien paineet purkautuvat ja korvista lakkaa nousemasta se ainainen sauhu. Nyt olen niin hyvällä tuulella, että voisin heittää vaikka kuperkeikan.

Dirlittan

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.